Tips voor een goed binnenklimaat in je huis

De luchtkwaliteit in je huis is erg belangrijk, iets wat we tijdens corona maar al te goed hebben ondervonden. We zijn massaal meer gaan ventileren. Maar wat kun je nog meer doen voor een goed klimaat? We helpen je op weg met praktische tips!

Wist je dat je gezondheid thuis ook gevaar kan lopen door slechte lucht? Zo is de fijnstof vlak na het koken vier keer zo hoog als tijdens een dag met smog in Beijing. Ook lopen kinderen een verhoogd risico op longklachten na het koken op gas in plaats van elektrisch koken en kunnen kaarsen zorgen voor een slechtere lucht. Goed ventileren en andere maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn daarom zeker noodzakelijk.

Ramen en ventilatieroosters open
Het begint allemaal bij goed ventileren. Veel mensen denken dat 's ochtends het raam een half uurtje opendoen genoeg is voor een goede luchtkwaliteit. Helaas is de schone lucht dan na een paar uur al verdwenen. Zorg er daarom voor dat je altijd een raam, of in ieder geval een ventilatierooster, open hebt staan. Maak je veel gebruik van roosters, zorg er dan voor dat je deze regelmatig schoonmaakt. Er kan ook veel stof in blijven hangen.

Vechten tegen vocht
Vochtige ruimtes zijn funest voor je gezondheid, voornamelijk als er schimmelvorming heeft opgetreden. Zodra je dit herkent, is het belangrijk om de ruimte snel te reinigen. Los lekkages ook zo snel mogelijk op en zorg ervoor dat buitenmuren niet te nat kunnen worden. Een goede tip hiervoor is om grind of een looppad met tegels naast de buitenmuur te plaatsen. Als je hier een bloemenperkje met grond hebt, blijft deze grond nat en trekt dit meer in de muren. Vooral op plaatsen waar weinig zon komt, gebeurt dit sneller. De kans is dan aanwezig dat het vocht naar binnen trekt.

Maak gebruik van ventilatiesystemen
Veel huizen hebben een ventilatiesysteem waarmee je het binnenklimaat kunt regelen middels verschillende standen. Sommige systemen zijn zelfs zo geavanceerd dat deze automatisch op een hogere stand springen als er een slechtere luchtkwaliteit wordt geregistreerd. Heb je niet zo'n systeem, dan kun je ook een portable luchtreiniger en/of - bevochtiger kopen, waarmee je het klimaat in huis kunt regelen.

Tijdens het koken
Vergeet ook de afzuigkap niet; dit is een goed ventilatiesysteem voor slechte lucht dat vrijkomt tijdens het koken. Maak hiervoor de filters in de afzuigkap regelmatig schoon, anders heeft het weinig nut. Bij sommige afzuigkappen kun je deze gewoon in de vaatwasser plaatsen.

Voor luchtkwaliteit geldt; alle kleine beetjes helpen. Veel succes hiermee!

Ontwikkeling

Verkoop en informatie

Sopar Makelaars
Nieuwstraat 74-78
1441 CN Purmerend

T: 0299 - 42 00 97
E: nieuwbouw@sopar.nl 

Architect

NVM nieuwbouwspecialist

Alle aangesloten makelaars zijn NVM nieuwbouwspecialist. Ze beschikken over relevante actuele kennis en kunde op gebied van vastgoedontwikkeling om jouw woonbehoefte te kunnen vertalen naar toekomstbestendige nieuwbouwprojecten. Een NVM Nieuwbouwspecialist ondersteunt bij het het aanschaffen van jouw nieuwbouwhuis.

Wil je ons volgen?